Традиционна кухня

Традиционна кухня

Картофени палачинки

От яйце, брашно, сол и мляко се приготвя тесто за палачинки. 

Картофи се обелват и настъргват. Добавят се към тестото и се разбъркват. Оформят се малки плоски дискове (като малки шницели) и се пържат от двете страни в маслото докато станат златисти и хрупкави. 

Сервират се като гарнитура обикновено към свинско печено, като се добавят малко прясно полусмачкани боровинки.

Традиционна кухня

Вурстчета

Вурстчетата за Германия са същото като пицата и спагетите в Италия, плескавицата в Сърбия и сладко-киселите вкусотии в Китай: без тях не може! Популярните колбаси толкова са навлезли в немската култура, че немците дори си имат обида на вурст (armes Würstchen, „горкото вурстче“ – значи нещо като „загубеняк“), имат глагол за „шматкам се“ с вурст (herumwursteln, „развурствам се“) и дори наричат на жаргон „турбо гъзарските“ VIP-неща с „Extrawurst„.

Вурстчета-Братвурст

Bratwurst (наричана още Rostbratwurst) произлиза от думата Brät, която означава нарязано на ситно месо. Представлява наденица, получена от фино смляно свинско и говеждо месо и обикновено се пече на скара и се поднася със сладка немска горчица и парче хляб. Леко твърда, с малки нарези и солидно количество кетчуп с къри наденичката се превръща в Currywurst. Това е най-популярният вид по немските будки за сандвичи.
Традиционна кухня

Вурстчета-Блютвурст

Blutwurst, или кървава наденица, логично леко се доближава до нашата кървавица, както и до английския „черен пудинг“. Прави се с голямо количество свинска или кравешка кръв. В допълнение има и месо, мазнени, хляб и овесени ядки, откъдето идва и разнообразието в този вид вурст. Яде се студена и с хляб.
Традиционна кухня

Вурстчета-Кнаквурст

Knackwurst (или Knockwurst) е къс и дебел кренвирш, но се прави изцяло от говеждо и се ароматизира с чесън. Често се предлага и в опушен вариант. Сервира се с кисело зеле и картофена салата.
Традиционна кухня

Шницел

Шницел (на немскиSchnitzel) е традиционно средноевропейско ястие, приготвено от начукано на тънко или кълцано месо, което се панира и пържи в маслена баня. Шницелите натюр се задушават в собствен сос, след като предварително са оваляни в малко брашно. Готовият за консумация шницел трябва да има златисто-кафява коричка и мека структура.
Традиционна кухня